Μελισσόπουλος Μιχάλης-Υπεύθυνος ακαδημιών και προπονητής ΕΛΠΙΣ Γενισέας
Κύριε Μελισσόπουλε είστε ο υπεύθυνος ακαδημιών της Ελπίς Γενισέας και προπονητής του ανδρικού τμήματος. Όπως γνωρίζουμε η ακαδημία μπαίνει στον 4ο χρόνο λειτουργίας της. Ποια ήταν η πρώτη σκέψη σας όταν σας προτάθηκε από τον πρόεδρο της ομάδας κύριο Γκασιμπαγιαζίδη να ξεκινήσει μια ακαδημία και να αναλάβετε τους μικρούς ποδοσφαιριστές;
Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι η Γενισέα είναι ένα μεγάλο χωριό με πολλά παιδιά που πρέπει να μάθουν τα βασικά στοιχεία του ποδοσφαίρου και για τον λόγο αυτό δέχθηκα την πρόταση του κ. Γκασιμπαγιασίδη
Θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου της Ελπίς Γενισέας.
Ο τρόπος λειτουργίας της Ακαδημίας μας είναι απλός και οικογενειακός. Είμαστε κοντά στους γονείς και τα παιδιά προσπαθώντας να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.
Από όσο γνωρίζουμε σαν παίκτης είχατε μια μεγάλη και γεμάτη πορεία σε ομάδες και επαγγελματικά μέχρι να κατασταλάξετε στην Ελπίδα Γενισέας και να αναλάβετε τις ακαδημίες σαν παίκτης με αρχές και αξίες. Ποιές είναι οι αρχές σας ως προπονητής τώρα σε Ακαδημία ποδοσφαίρου;
Οι αρχές που έχω αποκομίσει σαν άνθρωπος από την οικογένειά μου είναι σοβαρότητα, αγωνιστικότητα και διδασκαλία πάνω στο ποδόσφαιρο. Θέλω να μάθω στα παιδιά ότι έχω μάθει σαν ποδοσφαιριστής όλα αυτά τα χρόνια από όλους τους ανθρώπους που έχω συνεργαστεί.
Ποιές μεθόδους χρησιμοποιείτε για να πετύχετε τη κατάλληλη ψυχολογία ενός μικρού αθλητή;
Πάνω στο θέμα της ψυχολογίας χρησιμοποιώ την μέθοδο πατέρα – γιού, δηλαδή όπως αντιμετωπίζω τον γιο μου, έτσι κάνω και με τα παιδιά της Ακαδημίας μου και με βάση και αυτά που έχω περάσει και εγώ σαν ποδοσφαιριστής.
Πώς διαχειρίζεστε τους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να πρωταγωνιστούν;
Το θέμα των γονιών είναι ένα σημαντικό κομμάτι των ακαδημιών και θέλει υπομονή και γνώση στη αντιμετώπιση. Ευτυχώς στην δική μας την Ακαδημία δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα ακόμα.
Αν έχετε ένα ζωηρό ένα ατίθασο ποδοσφαιριστή πως του φέρεστε;
Τα ζωηρά και ατίθασα παιδιά, απλά προσπαθείς να τα δώσεις να καταλάβουν με όμορφο τρόπο ότι κάποια παιδιά έρχονται για να μάθουν ποδόσφαιρο, να παίξουν και να περάσουν την ώρα της προπόνησης ευχάριστα.
Ένα παιδί που θεωρητικά είναι “ταλέντο”, θέλει επιπλέον εξάσκηση για να μην μείνει απλά ένα «ταλέντο»;
Δεν χρειάζεται παραπάνω εξάσκηση. Ένα παιδί με ταλέντο θέλει ελευθερία, να μάθει τα βασικά στοιχεία του ποδοσφαίρου, να εξασκεί το μυαλό του (μαθήματα) και εάν έχει έναν προπονητή απέναντί του που προσπαθεί να του μάθει πράγματα τότε δεν θα μείνει απλά ταλέντο.
Τέλος τι μήνυμα στέλνετε στους γονείς που σκέφτονται να γράψουν τα παιδιά τους σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου και πως τους παροτρύνετε να έρθουν στην Ελπίς Γενισέας;
Θέλω να πω στους γονείς ότι το ποδόσφαιρο κοινωνικοποιεί και προσαρμόζει το παιδί στην καθημερινότητα και στην κοινωνία βοηθώντας να μάθει πράγματα, να κάνει φίλους και πάνω απ’ όλα να παίξει και να διασκεδάσει, γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι για μικρούς μεγάλους.
Ρεπορτάζ – Γιώργος Γενιδάκης – Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΕΛΠΙΣ Γενισέας