15.3 C
Xánthi
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img

Ένα σύγχρονο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία στην Διομήδεια

Σε ένα κτίριο 300 τ.μ. με κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και πληρώντας όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, στεγάζεται το Κέντρο ΕΝΤΑΞΗ ΚΔΑΠ μεΑ στην Διομήδεια Ξάνθης. Πρόκειται για ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Εφήβων και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ μεΑ), το οποίο απευθύνεται σε παιδιά/εφήβους/ενήλικες με αναπηρία (35% και άνω) και λειτουργεί όλη την ημέρα, σε δύο βάρδιες, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των ωφελουμένων. Πρωταρχικός στόχος του Κέντρου είναι η ευχάριστη και ασφαλής απασχόληση των ωφελουμένων και η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, μέσα από ποικίλες ομαδικές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το PeteiNews.gr, επισκέφτηκε το εν λόγω Κέντρο και συνομίλησε με τον κ. Ναθαναηλίδη Παρασκευά, εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής, διευθυντή και συνιδιοκτήτη του Κέντρου με την κ. Βαφειάδου Ζωή. Ο κ. Ναθαναηλίδης μας τόνισε πως η ιδέα της δημιουργίας του Κέντρου βασίζεται στην αγάπη για το αντικείμενο, την επιστημονική γνώση και την διάθεση των αρμοδίων να συμβάλλουν σε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη.

 κ. Ναθαναηλίδη τι είναι τα ΚΔΑΠ μεΑ;

 «Τα ΚΔΑΠ μεΑ είναι Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία. Ωφελούμε άτομα, εφήβους και ανηλίκους οι οποίοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω. Δεν προσφέρουμε θεραπεία, όπως τα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών. Είναι χώροι δημιουργικής απασχόλησης και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου αυτών των ατόμων. Παρόλα αυτά, υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ειδικότητες για να υποστηριχθεί το έργο των θεραπευτών».

Το πρόγραμμα των παιδιών χωρίζεται σε ώρες;

«Η λειτουργία του ΚΔΑΠ χωρίζεται σε δυο οκτάωρες βάρδιες. Το ΚΔΑΠ λειτουργεί δεκαέξι ώρες την ημέρα. Από τις 6:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι, προσφέρονται υπηρεσίες σε ενήλικες και από τις 2:00 έως τις 10:00 ωφελούμε παιδιά, ηλικίας από 5 ετών έως και το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ως επί το πλείστον, υποστηρίζουμε παιδιά τα οποία φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία».

Ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας;

«Υπάρχουν δραστηριότητες ενίσχυσης των ατομικών δεξιοτήτων των παιδιών όπως: Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική Φυσική Αγωγή, Ειδική Διαπαιδαγώγηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και ομαδικές δραστηριότητες. Δηλαδή, πραγματοποιούμε εργαστήρια εκπαιδευτικής κουζίνας, πειραμάτων, εκπ/κού κινηματογράφου. Τέλος, κάνουμε πληροφορική, θεατρολογία και μουσική.

Υπάρχουν και εξωτερικές δραστηριότητες;

«Προσπαθούμε να είμαστε εξωστρεφείς. Κάνουμε τουλάχιστον μια εξωτερική δραστηριότητα τον μήνα. Δεν είναι πολύ εύκολο, παρ’ όλο που υπάρχει το μεταφορικό μέσο, γιατί προέχει η ασφάλεια των παιδιών. Έχουμε και άτομα με βαριές αναπηρίες. Για τον λόγο αυτό πρέπει επιλέγουμε χώρους, οι οποίοι θα είναι απόλυτα προστατευμένοι. Το πρωί είναι πιο εύκολο. Έχουμε κάνει διάφορες δράσεις. Επισκεφτήκαμε τον Σύλλογο «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης» , το Ράντζο «Κυριακού», πήγαμε σε Σούπερ Μάρκετ. Επίσης, έχουμε επισκεφτεί τις τοπικές επιχειρήσεις σε περιόδους γιορτών για να αφήσουμε δώρα, κάρτες και να συναναστραφούμε με την τοπική κοινωνία. Τακτικά επισκεπτόμαστε την τοπική αγορά για την προμήθεια υλικών αγαθών (οπωρολαχανικών , υλικών από σουπερ μάρκετ κ.λ.π.)».

Ποια είναι η αντίδραση των παιδιών;

«Τα παιδιά χαίρονται πάρα πολύ που συναναστρέφονται γενικότερα με ανθρώπους και τον τοπικό πληθυσμό. Το συγκινητικό της υπόθεσης είναι η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στο εν λόγω έργο γιατί μας δέχονται με χαρά , αγκαλιάζοντας τα παιδιά και προσφέροντας ζεστασιά και αγάπη».

 Πότε γίνονται οι εγγραφές;

«Οι εγγραφές γίνονται κάθε Καλοκαίρι, συνήθως τον Ιούνιο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι η όλη διαδικασία γίνεται με voucher. Δεν πληρώνει κανείς στα ΚΔΑΠ μεΑ. Δικαιούνται όλοι voucher. Δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, όπως στα τυπικά ΚΔΑΠ. Βέβαια, πρέπει να έχουν ΚΕΠΑ σε ισχύ με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω. Θέλω να τονίσω πως οι αιτήσεις ανοίγουν μόνο για 20 ημέρες. Όλη την επόμενη χρονιά δεν μπορεί να γραφτεί κάποιος στο ΚΔΑΠ».

Γιατί ΕΝΤΑΞΗ;

 «Γιατί προσδοκούμε στην ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα άτομα με αναπηρία που είναι μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι στην κοινωνική τους ενσωμάτωση, έτσι ώστε να συνυπάρχουν υγιώς με τους ανθρώπους χωρίς αναπηρίες.

Στοχευμένη ή όχι η επιλογή της περιοχής που στεγάζεστε;

 «Το κάναμε απόλυτα στοχευμένα. Υπήρχαν και μέσα στην πόλη χώροι, στους οποίους θα μπορούσαμε να στεγάσουμε το Κέντρο μας. Θέλαμε ένα χώρο με αυλή. Ο προαύλιος χώρος μας είναι 200 τ.μ. και πλήρως περιφραγμένος, για την ασφάλεια και την καλύτερη δυνατή υποστήριξη των ωφελουμένων. Θέλαμε έναν χώρο που να διαθέτει χώρους στάθμευσης για το ειδικό όχημα μεταφοράς ΑμεΑ, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες του Κέντρου. Στην αυλή μας, επίσης, πραγματοποιούνται αθλοπαιδίες , εκπ/κες δραστηριότητες, παιχνίδια, κηπουρική κ.ά.»

Μιλήστε μας κ. Ναθαναηλίδη για το προσωπικό που πλαισιώνει το ΚΔΑΠ.

 «Είναι πολύ σημαντικό σε Κέντρα όπως το δικό μας να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Όσο ωραία και αν ακούγονται όλα τα παραπάνω είναι πολύ δύσκολη η υποστήριξη Ατόμων με Αναπηρία. Μπορεί το απαιτούμενο ποσοστό για voucher να είναι 35%, αλλά τα περισσότερα άτομα , είτε ενήλικες είτε ανήλικα παιδιά που ωφελούνται στο Κέντρο έχουν 80% αναπηρία και άνω. Άρα είναι απαραίτητο να υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι που να ξέρουν τι να κάνουν σε κάθε περίπτωση. Το κέντρο μας, λοιπόν, στελεχώνεται από τις εξής ειδικότητες: Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Γυμναστές Ειδικής Αγωγής, Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή , Φυσιοθεραπευτή, Μουσικό, Θεατρολόγο, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και Προσωπικό Καθαριότητας».

 Το ΚΔΑΠ ΕΝΤΑΞΗ μεΑ, στην Διομήδεια Ξάνθης, χτίζει γέφυρες και ονειρεύεται έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα απέναντι στη διαφορετικότητα.

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ