16.2 C
Xánthi
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων στην Φελώνη γιόρτασε την ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 

Με κοινό σύνθημα «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ» και στα πλαίσια εορτασμού της 9ης Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2022 , οι σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας οργάνωσαν και υλοποίησαν διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.  Στόχος των αθλητικών δράσεων είναι η αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής, προς όφελος όλων των μαθητών/μαθητριών. Στα πλαίσια αυτά το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων , πραγματοποίησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ανάλογες αθλητικές δραστηριότητες.

«Πήραμε την πρωτοβουλία να συνεργαστούμε σήμερα με τα μειονοτικά σχολεία Ζυγού και Φελώνης. Συνεργασία δηλαδή ενός ειδικού σχολείου όπως είναι το δικό μας με σχολεία  τυπικής ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει μια ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και χαράς θα έλεγα γιατί το παιχνίδι χαρά είναι. Τα παιδιά σήμερα έκαναν μια παρουσίαση παραδοσιακών παιχνιδιών , δηλαδή παιχνίδια που έπαιζαν παλαιότερα οι γονείς  και οι παππούδες μας,  με σκοπό να θυμηθούμε πως περνούσαν τότε τον ελεύθερο χρόνο τους  και γιατί όχι να μην ξεχαστούν αυτά τα παιχνίδια» ανέφερε με δήλωσή του στο www.PeteiNews.gr  ο  Προϊστάμενος του σχολείου Μποζ Ερσίν.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων στεγάζεται σε έναν υπέροχο χώρο στο χωριό Φελώνη του Δήμου Αβδήρων. Πρόκειται για ένα 2θεσιο σχολείο το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2004. Σήμερα φιλοξενεί στο σύνολο του , πέντε παιδιά . Απευθύνεται σε μαθητές με ολική τύφλωση και σε μαθητές με μερική όραση.

Είναι πλήρως εξοπλισμένο με λογισμικά και άλλα τεχνικά βοηθήματα προς όφελος των παιδιών όπως , ρολόι που μιλάει, ζυγαριά που μιλάει, ποτήρι που δε ξεχειλίζει, μέτρο ανάγλυφο και πολλά άλλα. Οι μαθητές που έχουν ολική τύφλωση παρακολουθούν αποκλειστικά τα μαθήματα τους στην γραφή Braille, ενώ οι  αμβλύωπες μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα είτε σε μεγέθυνση , είτε με τη χρήση διάφορων υποστηρικτικών μέσων που μεγεθύνουν το βιβλίο ή το μετατρέπουν σε φωνή.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων διαθέτει υπολογιστές με ειδικό πρόγραμμα (supernova) το οποίο δίνει την δυνατότητα σε έναν τυφλό να ακούσει ότι πατάει . Αντιθέτως στα άτομα με χαμηλή όραση μπορούν να μεγεθύνουν όσο επιθυμούν τα γράμματα επιλέγοντας το χρώμα που θέλουν εκείνοι και ταιριάζει ευχάριστα στα μάτια τους. Υπάρχουν κλασικές μηχανές Braille, εκτυπωτές  Braille οι οποίοι εκτυπώνουν σε αυτή τη μορφή ένα απλό κείμενο του word. Υπάρχουν επίσης και εκτυπωτές που εκτυπώνουν εικόνες σε ανάγλυφη μορφή.

Ο κ. Μποζ Ερσίν, προϊστάμενος  του σχολείου και πρόεδρος της  Περιφερειακής  Ένωσης Τυφλών Θράκης είναι εκείνος που μας ξενάγησε στις αίθουσες  και τους χώρους του σχολείου και μεταξύ άλλων μας μίλησε για τις συνεργασίες που πραγματοποιεί αρκετά συχνά το σχολειό του : «Μια συνεργασία ενός ειδικού σχολείου, στην προκειμένη περίπτωση το δικό μας , με παιδιά των τυπικών σχολείων , μόνο οφέλη θα μπορούσε να έχει. Δίνω πολύ μεγάλη βάση σε αυτό. Είχαμε συνεργαστεί με την κ. Καραμπατάκη Ελένη, εκπαιδευτικό στο Δημοτικό Σχολείο Πετεινού και φτιάξαμε από κοινού ένα παραμύθι με τίτλο «Το δέντρο που έδινε» , το οποίο μας έφτιαξαν σε δυο μορφές, απτική και βλεπόντων. Έχουμε κάνει πολλές συνεργασίες κοινωνικής φύσεως. Όπως με τον σύλλογο γυναικών με καρκίνο μαστού Ν. Θεσσαλονίκης ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ. Το 2021 σε συνεργασία με το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης δημιουργήσαμε ένα παραμύθι που μιλά για μια προσφυγοπούλα , την Ειρήνη. Ένα παραμύθι που και αυτό έγινε σε απτική μορφή και σε γραφή Braille. Έχουμε κάνει εργασίες για τον καπνό. Συμμετέχουμε επίσης και  σε θεατρικές παραστάσεις με διάφορα σχολεία» κατέληξε λέγοντας ο κ. Μποζ Ερσίν

Κοινωνικοποίηση και ενσωμάτωση στο ευρύτερο κοινό περιβάλλον, αυτό λοιπόν είναι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων στην Φελώνη.

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ