9.6 C
Xánthi
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img

Αφιέρωμα στο χωριό Πασχαλιά

Η Πασχαλιά ή αλλιώς Μπάιραμλι, όπως λεγόταν επί Τουρκοκρατίας  είναι ένα από τα Νεστοχώρια του Νομού Ξάνθης  καθώς ο ποταμός Νέστος δεν τους αφήνει παραπονεμένους, αφού βόρεια και ανατολικά  διασχίζει το μικρό και όμορφο αυτό χωριό. Παλαιότερα, μάλιστα, πριν κατασκευαστεί η γέφυρα η μεταφορά των κατοίκων εκτός χωριού γινόταν αποκλειστικά με μια βάρκα και για τον λόγο αυτό υπήρχαν “διορισμένοι” βαρκάρηδες.

Η Πασχαλιά βρίσκεται στα όρια του Νομού Ξάνθης με τον Νομό Δράμας ,μόλις 40χιλ από την Ξάνθη και 49χιλ από την πόλη της Δράμας. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 210μέτρων. Στην δυτική όχθη του ποταμού υπάρχει φρουριακός περίβολος στο ύψωμα Καλές, το οποίο έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Παλαιότερα κατοικούνταν από μουσουλμάνους οι οποίοι μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, μετακινήθηκαν στην Τουρκία, ενώ πρόσφυγες από τον Εύξεινο Πόντο και συγκεκριμένα από την Σαμψούντα,  ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο χωριό το οποίο θεωρείτε μέχρι και σήμερα αμιγές ποντιακό. Το 1926, το χωριό μετονομάστηκε σε Πασχαλιά, γιατί είναι κατάφυτο από μωβ και άσπρες πασχαλιές.

Σήμερα κατοικείται από 44 άτομα, ως επί το πλείστον ηλικιωμένα και υπερήλικα. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί ο -σχετικά με τον πληθυσμό- μεγάλος αριθμός των υπερηλίκων, με τον μεγαλύτερο να κοντεύει τα 97 και να χαίρει άκρας υγείας. Παλαιότερα βέβαια οι καταστάσεις ήταν διαφορετικές και οι κάτοικοι ήταν πολύ περισσότεροι σε σχέση με τώρα. Η κύρια ασχολία τους ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Πάλι υπήρχαν δυσκολίες, φυσικά, αλλά ο κόσμος ζούσε αξιοπρεπώς. Η νεολαία στο χωριό είναι ελάχιστη και  αυτό γιατί αναγκάζεται να μετακινείται στην πόλη για εργασία. Εκεί έγκειται, βέβαια, και το πρόβλημα της φυγής των νέων και της ερήμωσης των χωριών γενικότερα: στην έλλειψη εργασίας. Αυτό βέβαια δεν το κάνει λιγότερο αγαπητό το χωριό.

Ο κόσμος φιλόξενος, καλόκαρδος, ευγενικός. Σου ανοίγει το σπίτι του και είναι έτοιμος να σε φιλέψει ότι έχει, προκειμένου να σε ευχαριστήσει. Εμείς τύχαμε αυτής της ζεστής φιλοξενίας με την κ. Ανατολή Τολμίδου να μας καλωσορίζει στο σπιτικό της. Είπαμε πολλά. Θυμήθηκε ακόμη περισσότερα (στην πραγματικότητα δεν τα ξέχασε ποτέ), ήπιαμε τον καφέ μας, συγκινηθήκαμε…. Χρόνο να έχεις να ακούς ιστορίες, λες και είναι βγαλμένες από παραμύθι. Στο τέλος, τσιμπήσαμε και το γλυκάκι μας.     

Αν κάποιος επισκεφθεί την Πασχαλιά, θα διαπιστώσει από την είσοδο ακόμη, πως υπάρχουν πάρα πολλά εντυπωσιακά τοπία που θα μπορούσε να φωτογραφήσει. Αν, μάλιστα, είναι και λίγο πιο αθλητικός τύπος, θα μπορούσε να ορειβατήσει ως τον Φρουριακό Περίβολο στο ύψωμα Καλές. Υπάρχει πρόσβαση στον Νέστο από πολλά σημεία και μπορεί οποιοσδήποτε να έρθει για Πικ Νικ δίπλα στον ποταμό απολαμβάνοντας τη ροή του και την πανέμορφη φύση, όλες τις εποχές του χρόνου.  

Αυτή τη στιγμή η Πασχαλιά διαθέτει έναν Ιερό Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο από την Λύδδα της Παλαιστίνης. Γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου την ανακομιδή των λειψάνων του. Εκείνη τη μέρα και από το προηγούμενο βράδυ, οι μεγαλύτεροι κάτοικοι του χωριού μαζί με τη βοήθεια των νεότερων, μαγειρεύουν το παραδοσιακό κεσκέκι με κοτόπουλο. Τα καζάνια με το κεσκέκι πάντα είναι πολλά και στο τέλος δεν περισσεύει τίποτα, αφού μοιράζεται όλο αφθονοπάροχα σε όσους τιμούν με την παρουσία τους τη γιορτή του Αγίου. Η εκκλησιαστική επιτροπή της ενορίας είναι δραστήρια και ενωμένη και μαζί με τη βοήθεια των υπολοίπων χωριανών και του ιερέα, διοργανώνει εκδηλώσεις οι οποίες στέφονται με μεγάλη επιτυχία κάθε φορά.

Ανάμεσα λοιπόν στους 44 κατοίκους της όμορφης Πασχαλιάς , βρίσκεται και η Σοφία Ευφραιμιάδου. Δραστήριο μέλος του χωριού, που αγαπά πολύ τον τόπο της μεταδίδοντας αυτήν την λατρεία και στους υπόλοιπους. «Είμαι απόφοιτη ΤΕΙ Νοσηλευτικής και εργάζομαι αυτή τη στιγμή ως Νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης. Είμαι εδώ από τα 7 μου χρόνια, όταν επέστρεψαν οι γονείς μου από τη Γερμανία, όπου είχαν μεταναστεύσει. Θεωρώ ότι είμαι τυχερή που η δουλειά μου είναι κοντά και δεν αναγκάστηκα να φύγω κι εγώ από εδώ, γιατί αγαπώ πολύ το χωριό μου και τους ανθρώπους του. Με θέληση και αγάπη όλα μπορείς να τα συνδυάσεις, και έτσι να μη στερείσαι και τα αγαθά που σου προσφέρει η πόλη. Αρκεί να έχεις το βασικό: την εργασία σου με ότι συνεπάγεται. Μαζί με άλλα δύο ξαδέρφια μου, δημιουργήσαμε μια ομάδα στο Facebook πριν από τουλάχιστον 12 χρόνια, ώστε να ενώσουμε τους απανταχού Πασχαλιώτες και όχι μόνο. Λέγεται “Πασχαλιά, ένα χωριό μια μεγάλη οικογένεια” και ο τίτλος δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς σχεδόν όλοι είμαστε συγγενείς μεταξύ μας με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας, αν θέλει να γνωρίσει καλύτερα τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Κλείνοντας, θέλω να υπενθυμίσω το πανηγύρι του χωριού μας, που είναι στις 3 Νοεμβρίου. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε και να γιορτάσουμε μαζί, τρώγοντας το παραδοσιακό κεσκέκι. Θα χαρούν πολύ και οι -μεγαλύτεροι ηλικιακά- άνθρωποί μας, που έχουν τόση ανάγκη την παρουσία μας και τη συναναστροφή με εμάς. Να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό» ανέφερε σε συνέντευξή της στο www.PeteiNews.gr  η Σοφία Ευφραιμιάδου.

Πνιγμένο στο πράσινο, τούτο το μικρό χωριουδάκι, ενθουσιάζει κάθε επισκέπτη του. Λες και υπάρχει ένα μαγικό ραβδί που αλλάζει τα χρώματα της φύσης σε κάθε εποχή, δημιουργώντας κάθε φορά και ένα νέο σκηνικό.  Αυτή λοιπόν είναι η Πασχαλιά. Θεού θέλοντος , ραντεβού τον επόμενο μήνα με ένα ακόμη αφιέρωμα μας στο χωριό Δρυμιά.     

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ