9.6 C
Xánthi
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img

Αφιέρωμα στην Δρυμιά

Τα ορεινά χωριά του Νομού μας, έχουν το κάθε ένα την δική του μοναδική ομορφιά, αποτελώντας ιδανική απόδραση για κάθε εποχή του χρόνου. Δάση, βουνά, ποτάμια , συνθέτουν σκηνικά που νομίζεις ότι βγήκαν μέσα από  κάποιο παραμύθι. Ένα από αυτά είναι και η Δρυμιά το «Kιζ Mπουκιού», όπως λεγόταν επί Τουρκοκρατίας. Σε απόσταση 42 χιλ  από την Ξάνθη, κτισμένη στους πρόποδες των Ορέων Λεκάνης σε υψόμετρο 160 μέτρων, με τον ποταμό Νέστο  να μην αφήνει διψασμένο ούτε αυτό το χωριό, καθώς αποτελεί ένα από τα Νεστοχώρια του Νομού Ξάνθης.  Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923, 35 οικογένειες εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Πρόσφυγες  του Πόντο. Από Μπάφρα, Σαμψούντα , Ταφλάνκο, Κουρούκοκτσε.

Πατριαρχικές οικογένειες, με κύρια και μοναδική τους ασχολία, την καλλιέργεια του καπνού. Μετέπειτα, όταν ξεκίνησε η μετανάστευση σε ξένες χώρες, λόγω έλλειψης εργασίας, τα χωριά της ορεινής Ξάνθης, άρχισαν να αδειάζουν και δυστυχώς να παραμένουν στην πλειοψηφία τους έτσι, ακόμη και σήμερα. Εκείνη που έμειναν πίσω και κράτησαν την ζωή ήταν τα γεροντάκια. Δύσκολα να φύγουν ξανά από τον τόπο τους. Αυτά τα χώματα βλέπετε είναι ευλογημένα. Ποτισμένα με τον πόνο της ψυχής τους. Δεν τα αφήνεις πλέον εύκολα. Ούτε αυτά , ούτε και τις αναμνήσεις. Δίνεις τόπο στα νιάτα και στέκεις στην πόρτα να τους περιμένεις . 

Οι κάτοικοι, όσοι απέμειναν πλέων, (16 στον αριθμό),  ζεστοί και φιλόξενοι. Ένας από αυτούς ο κ. Παναγιώτης Τολμίδης. Κάτοικος Δρυμιάς και ιδιοκτήτης της οικογενειακής ταβέρνας «ΕΝ ΔΡΥΜΙΑ». Με ένα ελληνικό καφέ κάτω από τον ζεστό φθινοπωρινό ήλιο μας μίλησε για το τόπο του, τα όνειρά του, την πατρίδα του τον Πόντο και μας ξενάγησε στον υπέροχο χώρο του καταστήματός του, όπου η κάθε γωνιά του έχει την δική της ιστορία. Όταν την επισκεφθείς, παρήγγειλε τσίπουρο με συνοδεία εξαιρετικού φαγητού και θα τις μάθεις και εσύ, από πρώτο χέρι που λένε. Συλλέκτης παλαιών αντικειμένων. Όνειρό του  είναι να δημιουργήσει ένα ξενώνα για την φιλοξενία όσων επισκέπτονται την περιοχή , όπου μέσα σε αυτόν θα υπάρχει και ένας εκθεσιακός χώρος των αγαπημένων του αντικειμένων.

Εδώ τα τζάκια καίνε από νωρίς, δημιουργώντας ένα μοναδικό ομιχλώδες τοπίο, που μόνο στις όμορφες πλαγιές τούτων των χωριών μπορείς να απολαύσεις αυτό το θέαμα. Κάνε την βόλτα σου και μην ξεχάσεις να επισκεφθείς την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου και τις  εγκαταστάσεις των Εκκλησιαστικών  Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης οι οποίες βρίσκονται  μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο στον χώρο του προσκυνήματος του Αγίου Γεωργίου. Ξεκίνησαν την λειτουργία τους  το 1996 και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να προσφέρουν στους νέους του τόπου μας ξεκούραση , χαρά και παιδεία.

Κάποιοι προορισμοί είναι ιδανικοί για απόδραση στο βουνό, με υπέροχα τοπία, παραδοσιακές ταβέρνες και σοκάκια, μονοπάτια,  και τον ποταμό Νέστο χωμένο στην οργιώδη φύση. Ραντεβού τον επόμενο μήνα στο Σταυροχώρι.

.

.

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ